Tłusty Czwartek to szczególne wydarzenie w gminie Ludwin. Święto smaków i ludowych zwyczajów cieszy się ogromną popularnością i z roku na rok zatacza coraz szersze kręgi. Nic dziwnego, bo w tym dniu każdy znajdzie coś dla siebie przyjemnego – dla ducha, serca i żołądka.
Imprezę zatytułowaną „Rodzinne smaki” poprzedziły warsztaty kulinarne. Efekty gotowania i przyrządzania potraw można było podziwiać na suto zastawionych stołach, uginających się pod ciężarem ciast, mięs, wędlin, ryb i nalewek, zgłoszonych do prestiżowego konkursu. To była prawdziwa feta dla pasjonatów regionalnej kuchni.
Ludwiński Tłusty Czwartek to nie tylko festiwal smaków, ale również kultury i tradycji. – To trzynasta edycja naszego święta, którego z każdym rokiem znaczenie i ranga rosły – mówił wójt Andrzej Chabros. – To wydarzenie już na stałe wpisało się w kalendarz imprez. Jest prawdziwą ucztą dla smakoszy tradycyjnych potraw, wielbicieli ludowych obrzędów, a przede wszystkim miłośników dobrej zabawy. Jest jednym z najpiękniejszych momentów w roku, będących radością i odpoczynkiem od ciężkiej codziennej pracy. To okazja do spotkań i oderwania się choć na chwilę od szarych problemów. Dumą przepełnia widok wystawionych specjałów, świadczących o wyobraźni i niebanalnych umiejętnościach naszych mieszkańców, zaangażowanych w tworzenie tej pięknej uroczystości. To Wam wszystkim należą się specjalne słowa podziękowania. Razem współtworzymy obraz naszej rzeczywistości – dodał.
Wśród zaproszonych gości pojawili się m.in. wicewojewoda lubelski Marian Starownik, wicemarszałek województwa lubelskiego Krzysztof Grabczuk, starosta powiatu łęczyńskiego Adam Niwiński, wójtowie sąsiednich gmin, przedstawiciele władz różnych instytucji, organizacji, stowarzyszeń i przedsiębiorstw.
W hali widowiskowo-sportowej licznie gromadzona publiczność mogła podziwiać i oklaskiwać porywającą część artystyczną. Jak zwykle brawurowy program zaprezentował miejscowy Klub Seniora. Po nim wystąpili uczniowie Gimnazjum Publicznego w Ludwinie oraz formacja „GAMZA”, która wykona imponujący pokaz tańca towarzyskiego. Całość zwieńczył kabaret „Jurki”, swoimi skeczami doprowadzając niektórych widzów do łez. Publika raz po raz wybuchała gromkim śmiechem.
Jednak punktem kulminacyjnym święta było rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego i degustacja przyrządzonych potraw, ciast i nalewek. Komisja konkursowa w składzie: przewodnicząca Kinga Suprowicz, Małgorzata Bujak, Roman Cholewa, Wojciech Szymański, Sławomir Zagojski, Marian Lato i Bogusław Janociński najwyżej oceniła kaszankę Wiesława Wójcika, nalewkę pigwową Haliny Drabik i torcik czekoladowo-malinowy, który przyrządziła Jowita Czaja.
Lista nagrodzonych potraw regionalnych:
1. Wiesław Wójcik – kaszanka
2. Barbara Czubacka – kurczak faszerowany
3. Katarzyna Bagnosz – warkocz mięsny tłustoczwartkowy
Pierogi, ciasta, chleby i inne wypieki:
1. Jowita Czaja – torcik czekoladowo-malinowy
2. Paulina Wołos – pleśniak
3. Amelia Barabasz – piernik tradycyjny
Napoje, nalewki, przetwory:
1. Halina Drabik – Nalewka Pigwowa Bahusa
2. Ryszard Białek – Nalewka z mirabelki
3. Małgorzata Gajos – Nalewka z żurawiny
Wyróżnienie: Jarosław Czuchaj – wino
Czternasta edycja Tłustego Czwartego dopiero za rok, ale w gościnne progi Ludwina zapraszamy już teraz!
Więcej zdjęć znajduje się w katalogu „Galeria”.