TŁUSTY CZWARTEK 2020 – wyniki konkursu
24 lutego 2020

XIX Ludwińskie Święto Smaków Tłusty Czwartek już za nami. Dnia 20 lutego hala widowiskowo-sportowa wypełniła się znakomitymi gośćmi, artystami i to co najważniejsze w tym dniu pysznym jedzeniem.

Święto smaków poprzedzają trzydniowe warsztaty kulinarne, przyciągające rzeszę chętnych osób. Efekt widać potem na stołach, kiedy swoje zdolności przedstawiają nasi mistrzowie smaku. W warsztatach brały udział osoby z naszej okolicy, młodsi i starsi miłośnicy gotowania. Przyrządzone potrawy były prezentowane i degustowane podczas imprezy. Na suto zastawionym stole nie zabrakło tradycyjnych pączków, faworków i innych smakołyków.

Jak zwykle odbył się konkurs kulinarny, który jest nieodłącznym punktem tego wydarzenia. W trakcie uroczystości nagrodzeni zostali twórcy najlepszych potraw, nalewek i wypieków.

Oto tegoroczni laureaci w poszczególnych kategoriach:

Kategoria : Potrawy regionalne pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszanego

Miejsce I:

Jan Bagnosz – Kiełbasa „Bagnoszówka”

Miejsce II:

Koło Gospodyń Wiejskich Dąbrowa – Żur na domowym zakwasie

Miejsce III:

Emilia Brzyska – Smalec domowy

 

Kategoria: Napoje, nalewki i przetwory

Miejsce I:

Anna Jabłońska – Nalewka z aronii „Aroniówka”

Miejsce II:

Stanisława Maleszyk – Nalewka z pigwy „Pigwówka”

Miejsce III:

Marta Żuk – Wino czerwone

 

Kategoria: Restauracje

Miejsce I:

Koło Gospodyń Wiejskich Grądy –  Zupa serowo-cebulowa z pulpecikami

Miejsce II:

Koło Gospodyń Wiejskich Dratów Kolonia – Fasolka po bretońsku

Miejsce III:

Powiatowy Zakład Aktywności Zawodowej w Łęcznej – Bigos Staropolski

 

Kategoria: Potrawy tradycyjne w nowoczesnym wydaniu – kategoria dla dzieci i młodzieży

Miejsce I:

Lena Jedut – 3 bit

Miejsce II:

Marcel Kurlak – Chleb

Miejsce III:

Sylwia Brzozowiec – Róże Ludwina

 

Kategoria: Ryby i potrawy rybne

Miejsce I:

Koło Gospodyń Wiejskich w Kaniwoli „Ryba na słodko z ananasem”

Miejsce II:

Iwona Grochowska – Ryba trochę po japońsku, trochę moja

Miejsce III:

Żaneta Bednarska – Kotlety rybne z pieczarkami

 

Kategoria: Pierogi, ciasta, chleby i inne wypieki

Miejsce I:

Wiesława Niziołek – „Chleb cebulowy”

Miejsce II:

Alicja Ruszkiewicz – Sendłak „ Ciastka wieloziarniste”

Miejsce III:

Zofia Duda – „Chleb ekologiczny żytni”

Kategoria – Potrawy dietetyczne

Miejsce I:

Agnieszka Grabowska –  Róża z cukinii

Miejsce II:

Elżbieta Gowin – Carpacio z buraków

Miejsce III:

Jadwiga Kurzak – Brzozowiec – Pudding z chia

 

Oprócz rozstrzygnięcia konkursu kulinarnego zostały wręczone dyplomy od Przeglądu Piekarsko-cukierniczego dla osób zaangażowanych w utrzymanie tradycyjnych smaków Ludwina.

Jak co roku, tak i tym razem, naszemu wydarzeniu towarzyszyło wiele atrakcji. W programie zaplanowano popisy utalentowanych mieszkańców. Na własne oczy można było zobaczyć występy dwóch grup tanecznych oraz usłyszeć  wspaniałe wykonania wokalne.

Dodatkowo, na scenie pojawiła się trzykrotna mistrzyni Ukrainy w tańcu brzucha, która zaprezentowała swoje umiejętności. Spektakularny taniec i kolorowe stroje zachwyciły publiczność.

Na sam koniec sceną zawładnął Karol Zawrotniak z Zespołem Defis, porywając publiczność do tańca i wspólnej zabawy.

 

 

Kontakt

Adres
Ludwin 51,
21-075 Ludwin woj. lubelskie

Telefon
81 75-70-901

Godziny pracy
Pon - Pt : 7:30 - 15.30

Fax
( 0-81) 75-70-028

E-mail
[email protected]

BS Cyców oddział Ludwin
POLUPLPRPL 36819110552001000000420003

Poprawny CSS!