
XIX Ludwińskie Święto Smaków Tłusty Czwartek już za nami. Dnia 20 lutego hala widowiskowo-sportowa wypełniła się znakomitymi gośćmi, artystami i to co najważniejsze w tym dniu pysznym jedzeniem.
Święto smaków poprzedzają trzydniowe warsztaty kulinarne, przyciągające rzeszę chętnych osób. Efekt widać potem na stołach, kiedy swoje zdolności przedstawiają nasi mistrzowie smaku. W warsztatach brały udział osoby z naszej okolicy, młodsi i starsi miłośnicy gotowania. Przyrządzone potrawy były prezentowane i degustowane podczas imprezy. Na suto zastawionym stole nie zabrakło tradycyjnych pączków, faworków i innych smakołyków.
Jak zwykle odbył się konkurs kulinarny, który jest nieodłącznym punktem tego wydarzenia. W trakcie uroczystości nagrodzeni zostali twórcy najlepszych potraw, nalewek i wypieków.
Oto tegoroczni laureaci w poszczególnych kategoriach:
Kategoria : Potrawy regionalne pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszanego
Miejsce I:
Jan Bagnosz – Kiełbasa „Bagnoszówka”
Miejsce II:
Koło Gospodyń Wiejskich Dąbrowa – Żur na domowym zakwasie
Miejsce III:
Emilia Brzyska – Smalec domowy
Kategoria: Napoje, nalewki i przetwory
Miejsce I:
Anna Jabłońska – Nalewka z aronii „Aroniówka”
Miejsce II:
Stanisława Maleszyk – Nalewka z pigwy „Pigwówka”
Miejsce III:
Marta Żuk – Wino czerwone
Kategoria: Restauracje
Miejsce I:
Koło Gospodyń Wiejskich Grądy – Zupa serowo-cebulowa z pulpecikami
Miejsce II:
Koło Gospodyń Wiejskich Dratów Kolonia – Fasolka po bretońsku
Miejsce III:
Powiatowy Zakład Aktywności Zawodowej w Łęcznej – Bigos Staropolski
Kategoria: Potrawy tradycyjne w nowoczesnym wydaniu – kategoria dla dzieci i młodzieży
Miejsce I:
Lena Jedut – 3 bit
Miejsce II:
Marcel Kurlak – Chleb
Miejsce III:
Sylwia Brzozowiec – Róże Ludwina
Kategoria: Ryby i potrawy rybne
Miejsce I:
Koło Gospodyń Wiejskich w Kaniwoli „Ryba na słodko z ananasem”
Miejsce II:
Iwona Grochowska – Ryba trochę po japońsku, trochę moja
Miejsce III:
Żaneta Bednarska – Kotlety rybne z pieczarkami
Kategoria: Pierogi, ciasta, chleby i inne wypieki
Miejsce I:
Wiesława Niziołek – „Chleb cebulowy”
Miejsce II:
Alicja Ruszkiewicz – Sendłak „ Ciastka wieloziarniste”
Miejsce III:
Zofia Duda – „Chleb ekologiczny żytni”
Kategoria – Potrawy dietetyczne
Miejsce I:
Agnieszka Grabowska – Róża z cukinii
Miejsce II:
Elżbieta Gowin – Carpacio z buraków
Miejsce III:
Jadwiga Kurzak – Brzozowiec – Pudding z chia
Oprócz rozstrzygnięcia konkursu kulinarnego zostały wręczone dyplomy od Przeglądu Piekarsko-cukierniczego dla osób zaangażowanych w utrzymanie tradycyjnych smaków Ludwina.
Jak co roku, tak i tym razem, naszemu wydarzeniu towarzyszyło wiele atrakcji. W programie zaplanowano popisy utalentowanych mieszkańców. Na własne oczy można było zobaczyć występy dwóch grup tanecznych oraz usłyszeć wspaniałe wykonania wokalne.
Dodatkowo, na scenie pojawiła się trzykrotna mistrzyni Ukrainy w tańcu brzucha, która zaprezentowała swoje umiejętności. Spektakularny taniec i kolorowe stroje zachwyciły publiczność.
Na sam koniec sceną zawładnął Karol Zawrotniak z Zespołem Defis, porywając publiczność do tańca i wspólnej zabawy.